Instrumentarium

Tamborim

Klein plat trommeltje met één vel van ongeveer 12 cm diameter. Het wordt bespeeld met een zweepachtige plastic stok en produceert een heel scherpe en doordringende klank. Tamborims verzorgen de melodielijn, ze wisselen af met de “carreteiro”, de basis melodie van de tamborim en andere breaks waardoor ze duidelijk te horen zijn naast de andere percussie instrumenten.


Agogobel / koebel

De Agogo bel is een idiofoon, bestaande uit twee of drie kleine koebellen van smeedijzer of koper van verschillende grootte, verbonden door een metalen staaf. Door het verschil in grootte brengt elke koebel een andere toonhoogte voort. Het instrument wordt vanouds gebruikt in Latijns-Amerikaanse muziek, die is gebaseerd op de religieuze ceremoniële muziek van daarheen gedeporteerde Afrikaanse slaven. Het kan het oudste samba-instrument genoemd worden, ontstaan uit de West-Afrikaanse koebel. De Agogo bel geeft een extra effect aan een percussie nummer.


Shaker of Gànza

De shaker is een percussie-instrument dat wordt gebruikt voor het aangeven van ritmes. De shaker heeft zijn naam te danken aan de beweging die je moet maken om er geluid mee te produceren, hij moet namelijk “geshaked” worden. De shaker wordt meestal gemaakt met aluminium schijven die los van elkaar geplaatst zijn en bij beweging tegen elkaar rammelen.

Snare

De snare bestaat uit een klankkast, een slagvel (bovenvel) en een resonantievel (ondervel). Op het resonantievel kan een snaarmat (van ijzer of van nylon snaren) worden gedrukt waardoor de kleine trom een scherp geluid produceert. Via het snaarmechaniek kan de snaarmat ook van het resonantievel worden gehaald, dan produceert de trom een dof geluid. De trom wordt doorgaans bespeeld met trommelstokken, maar soms ook met bijvoorbeeld brushes (uitschuifbare kwasten met meerdere dunne metalen uiteindes).


Repinique

Trommel met twee vellen, bespeeld met één stok en met de andere vrije hand. Dit instrument is de “leider” van het ensemble en kondigt alle inzetten en stops aan. De repinique speelt ook de breaks voor.


Surdo

Trommel die meestal van aluminium gemaakt wordt, met twee vellen. De diameter varieert tussen 30 en 60 cm. De surdo wordt gedragen op navelhoogte met een riem rond het middel en bespeeld met één zachte stok terwijl met de andere hand het vel tussen de slagen door wordt gedempt. Deze trommels spelen het basisritme. De klemtoon (meestal gespeeld door de grootste surdo) ligt veelal op de tegentijd, en niet op de tijd, zoals dat in de meeste andere muziek wél het geval is.